24 martie – Ziua Mondiala de Lupta impotriva Tuberculozei

Tuberculoza, o prioritate de sanatate publica

Anul acesta se implinesc 137 de ani de la identificarea bacilului tuberculozei de catre dr. Robert Koch, in 1882. Cercetarile care au urmat au deschis calea diagnosticarii si tratamentului acestei boli, pana atunci considerata incurabila. 24 martie a devenit Ziua Mondiala de Lupta impotriva Tuberculozei, pentru a contribui la constientizarea publicului in privinta impactului major al tuberculozei asupra sanatatii populatiei, respectiv consecintelor la nivel social si economic.

Pe 24 martie 2019, Ziua Mondiala de Lupta impotriva Tuberculozei se desfasoara sub sloganul ‘It’s time for action’, pentru a accentua caracterul imperativ al actiunii in contextul angajamentului global pentru eradicarea acestei afectiuni pana in 2035.

La nivel mondial, tuberculoza este una din primele 10 cauze de mortalitate si este considerata cea mai ucigatoare boala infectioasa. Datele statistice ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii arata ca, la nivel mondial, in fiecare zi aproape 4.500 de vieti omenesti se pierd din aceasta cauza, iar alti aproximativ 30.000 de oameni se imbolnavesc.

Tuberculoza constituie o prioritate de sanatate publica, dar este important de stiut ca este o boala tratabila, care poate fi  prevenita prin masuri specifice, fiind important ca toti partenerii implicati in aceasta lupta sa isi uneasca fortele pentru a fi eradicata.

„Boala cu important impact comunitar, tuberculoza se afla de mai bine de 20 ani in centrul atentiei serviciilor de pneumologie si epidemiologie. Imbucurator este ca in Romania se manifesta, incepand cu anul 2010, o tendinta de scadere a incidentei tuberculozei; daca in 2015 in tara existau peste 14.000 cazuri tratate, in 2018 numarul total a fost de 11.680 cazuri, dintre care 10.000 au fost noi. De asemenea, in Romania s-a inregistrat o tendinta de scadere a incidentei la copii, de la 657 cazuri in 2015 la 540 in anul 2018. Romania dispune in prezent de tehnici rapide de diagnostic al bolii, dar si a riscului de rezistenta la medicamentele esentiale antituberculoase, ceea ce grabeste si faciliteaza decizia in adoptarea schemelor de tratament. Compania Antibiotice este principalul producator de medicamente pentru tratamentul tuberculozei. Sunt medicamente cu o calitate buna, demonstrata si sustinuta in timp de evolutia sub tratament a pacientilor cu tuberculoza. Compania Antibiotice este si furnizor pentru o serie de medicamente folosite in tratamentul tuberculozei cu multidrog rezistente. Existenta unui furnizor roman este un mare beneficiu pentru reteaua de supraveghere si control al tuberculozei, dat fiind calitatea foarte buna a medicamentelor, preturile convenabile, termenul de valabilitate indelungat, iar efectele adverse pe care le prezinta aceste produse sunt nesemnificative numeric.”, a declarat Sef lucrari dr. Cristina Grigorescu, Manager Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iasi, medic primar chirurgie toracica.

„La nivel local, in judetele Moldovei, Antibiotice SA a sprijinit activitatile de informare si comunicare, implicandu-se in sustinerea unor sesiuni speciale de instruire pentru medicii specialisti, cea mai cunoscuta fiind “Scoala de vara de la Bisericani”, cat si in actiuni adresate publicului larg, ca flash-mobul organizat de Dispensarului TBC Iasi in scopul de a atrage atentia asupra faptului ca tuberculoza este o prioritate de sanatate publica.”, a declarat dr. Adriana Sorete-Arbore, Sef Dispensar TBC, Iasi.

„In fiecare an, pe 24 martie, se comemoreaza Ziua Mondiala de Lupta impotriva Tuberculozei, ca o modalitate de a atrage atentia asupra acestei boli infectioase care ramane o problema de sanatate publica nu doar in Romania ci si la nivel international. De peste 20 de ani, Antibiotice sustine programele Ministerului Sanatatii de combatere a tuberculozei investind in mentinerea portofoliului complet de medicamentele anti-tuberculoase esentiale (considerate medicamente de linia I) dar si a unor medicamentele destinate tratamentului tuberculozei multidrog rezistente (de linia a II-a), precum si in campanii de educatie sustinute de specialisti care au menirea sa sensibilizeze populatia in legatura cu prevenirea transmiterii tuberculozei si tratamentul corect al acesteia.”, a declarat dr. Mihaela Mosnegutu, Director Medical Antibiotice.

 

Vezi toate noutatile ▸