Ioan Nani, CEO Antibiotice, invitat la Conferinta “Sănătate şi FARMA – Sistemul sanitar, sub valul al IV-lea”

„Această criză creează oportunitatea de a ne organiza mai bine ca țară”

Invitat în cadrul conferinței organizate de ziarul BURSA Marti, 12 octombrie 2021, dl. Ioan NANI, director general al Antibiotice, a adus în discuție provocările pandemiei pentru producătorii de medicamente din România: comunicare, oportunități, adaptarea portofoliului, parteneriate de încredere și în primul rând SOLIDARITATE.

„Ma bucur sa fiu prezent astazi in video conferinta dvs. Ne-am obisnuit cu asemenea initiative laudabile.

Comunicare
„Îmbunătățirea comunicării între oameni, între actorii principali ai vieții sociale și economonice a unei comunități, oriunde în lume, ar trebui să fie prima concluzie pe care trebuie să o învățăm după aproape 2 ani de pandemie.

Lipsa optimismului din tot ceea ce auzim în fiecare zi e cel mai greu lucru de gestionat. Oamenii nu au încredere în vaccin. Nu au încredere și din cauza politicilor economice și a celor sociale eșuate, pe lângă avalanșele de creșteri de prețuri fără precedent”.

Lecțiile pandemiei
O altă concluzie pe care o trag, privind retrospectiv la cei aproape doi ani de când ne batem cu acest virus ce a scindat lumea în sceptici și optimiști, este că noi împărțim lumea, viața noastră, în cea dinainte de pandemie și viața post-pandemie.

Acest virus a reușit să ne dea o lectie. Oare învățăm ceva din această lecție? Ce anume trebuie să învățam?
Solidaritatea? Empatia? Intoarcerea cu seriozitate la profesionalism?

Oportunități
Această criză creează anumite oportunități: de a ne organiza mai bine ca țară, ca politici economice, ca politici de sănătate publică. În fiecare zi privim cu totul alte subiecte, unii dintre noi s-au rupt cu totul de realitățile în care traim: consumăm energie pe politici injuste, de dragul politicii, am uitat că oamenii au nevoie de noi. Și ne mai întrebăm de ce lumea nu se mai vaccinează? De ce privesc cu scepticism în jur, dar vă întreb unde ar trebui să se uite mai întâi?
Ce am învățat din pandemie?
Ca om de afaceri, mă întorc în economie și îmi pun întrebarea: oare am învațat ceva din asta?

Acum un an și jumătate eram întrebați: “Ce sunteti în stare sa faceti pentru sistemul de sănătate? Iar noi le-am răspuns că facem continuu ceva, unii dintre noi de zeci de ani.

 

Am reușit rapid să adaptăm portofoliile, am adus produse necesare, într-un timp scurt și fără să punem condiții sistemului: nu am crescut prețurile, nu am venit cu politici injuste, am dat pe datorie sistemului de sănătate, am venit în ajutorul său și am creat activitați noi.

Antibiotice are cel mai mare și modern centru de vaccinare din Moldova. Zeci de mii de oameni s-au vaccinat la noi și se vaccinează continuu. Avem o echipă de medici profesioniști. Asta înseamnă să te adaptezi. Nu ne-am plans, nu am stat cu mâna întinsă, n-am fost sforăitori în ceea ce facem. Am încercat, cu pragmatism, să arătăm că în țara noastră putem și noi!

Dar întrebarea rămâne: învățăm oare ceva din această criză?

Să selectăm partenerii de afaceri, pe cei sociali, partenerii economici. Oamenii politici trebuie selectați mai viguros. Pentru că este impardonabil ca ei să se bată mai departe pe sinecuri în loc să vadă că economia suferă că nu avem suficiente instrumente.

Portofoliu adaptat realităților sanitare
Adaptarea portofoliilor printr-o cercetare operatională inovativă va trebui să fie una din preocupările majore nu doar pentru producătorii de medicamente ci a fiecărei țări. Dar observ că de doi ani nimeni din România nu vrea să poarte un dialog constructiv cu noi.


După pandemie se va dori cu adevarat să ne întoarcem spre cea ce putem noi sa facem cu adevarat? Spre industrializare, spre automatizare, într-un concept integrator de dezvoltare de țară.

Specialziarea
Antibiotice s-a luptat întotdeauna cu infecțiile, specializarea a dat bune rezultate în anii în care se dezvolta această direcție. Noi exportăm produsele noastre în teritorii care au mare nevoie de medicamente.

Oprirea activității spitalelor a însemnat cea mai gravă eroare pe care eu o văd de un an de zile și nimeni nu vrea să privească acest lucru cu realism. Azi ne luptăm doar cu acest virus și nu există decât spitale COVID, care e pus acum pe prim plan, în detrimentul altor boli și a pacienților.

Principiul solidarității
Mereu auzim ca vrem sa ne imbunatatim sistemul de organizare teritoriala, ca vrem sa dezvoltam regiunile, ca vrem sa adoptam politica noastra la politica comunitatii europene.

Să nu uitam că acum un an și jumatate comunitatea europeană practic dispăruse. Franta anunța cum își ajută propria economie, Germania anunța infuzia de miliarde de euro în ajutorarea sistemului de sănătate șamd.
Principiul solidarității trebuie să fie unul dintre principiile care să domine, după ce va trece această pandemie.

Parteneri constanți și de încredere
Ca o conzluzie, este clar că această pandemie ne-a găsit total nepregătiți. Este clar ca trebuie să tragem concluzii în legatură cu capacitatea noastră că țară, ca indivizi, de a ne schimba, că trebuie să ne redefinim oportunitățile, odată cu ieșirea din aceasta criză de sănătate publică.
Este clar că trebuie să ne selectăm mai îndeaproape modurile în care trebuie să evoluăm ca oameni.

Pentru noi, cei din Antibiotice, a însemnat o mare descoperire faptul că partenerii pe care îi avem de peste 30 de ani, au rămas constanți în această perioadă. Fie ei din America, Asia sau India, toți au rămas alături de noi, nu au înterupt furnizarea cu materii prime și nu au blocat deschiderea piețelor pentru noi.

Aceasta a însemnat posibilitatea de a ne dezvolta rapid și de a face politici, în tara noastă, în folosul partenerilor noștri, dar în primul rând în folosul cetățenilor.”
Înregistrarea intervenției dlui Ioan NANI în cadrul celei de-a treia ediții a videoconferinței organizată de Grupul de presă BURSA o puteți urmări aici https://youtu.be/uiMp6sWIkoo?t=6108
Vezi toate noutatile ▸