Se estimează că de la prima sa utilizare, penicilina, primul antibiotic descoperit în lume în 1928, a salvat milioane de vieți. Suntem mândri că la acest lucru a contribuit și penicilina made by Antibiotice, pentru prima oară în România și Europa de Sud Est în 1955.
De atunci, alte zeci de antibiotice au fost descoperite și introduse în terapeutică. Impactul utilizării lor la nivel mondial, tradus în milioane de vieți salvate pe tot globul, au făcut ca antibioticele să fie considerate cel mai mare progres în domeniul medical al secolului trecut. Însă, fără antibiotice eficiente infecțiile sunt mai greu de tratat, crește riscul de răspândire a bolilor și a formelor severe de boală. De asemenea, generațiile viitoare vor fi mai expuse în cazul infecțiilor. De aceea, păstrarea eficacității lor este parte din responsabilitatea noastră, a tuturor!
Câți dintre noi știu că aceste medicamente salvatoare de vieți atunci când sunt utilizate excesiv sau incorect reprezintă un factor de risc pentru apariţia şi răspândirea rezistenţei la antibiotic care le afectează eficiența? Haideți să aflăm de ce sunt atât de importante antibioticele, cum se utilizează corect și cum putem avea grijă de ele în calitate de pacienți. Este important ca în viitor să poată avea în continuare grijă de sănătatea noastră!
Ce sunt antibioticele?
Antibioticele sunt medicamente utilizate pentru tratamentul infecţiilor cauzate de bacterii. Antibioticele NU sunt soluţia pentru infecţiile cauzate de virusuri (cum sunt răceala obişnuită sau gripa). Doar medicul poate stabili diagnosticul corect şi poate decide când trebuie utilizate antibioticele. Antibioticele, numite şi „antiinfecţioase” sau „antibacteriene”, atacă bacteriile păstrând integritatea organismului uman. Folosite raţional, antibioticele salvează vieţi.
Ce este rezistenţa bacteriană?
Rezistenţa bacteriană apare atunci când un antibiotic îşi pierde capacitatea de a distruge sau de a stopa creşterea bacteriilor. Bacteriile rezistente supravieţuiesc în prezenţa antibioticelor şi continuă să se înmulţească cauzând prelungirea bolii, complicaţii sau chiar decesul.
Utilizarea excesivă sau incorectă a antibioticelor în comunitate sau în spitale este un factor de risc pentru apariţia şi răspândirea rezistenţei la antibiotice. Rezistenţa bacteriană este un pericol pentru sănătate, nu numai pentru persoana care a luat antibiotice în mod necorespunzător, ci şi pentru orice persoană care ar putea contracta ulterior bacteriile rezistente.
Reguli de utilizare corectă a antibioticelor
Tratamentul cu antibiotice se recomandă doar în urma unui consult medical, trebuie evitată automedicaţia. Medicul dumneavoastră v-a prescris un antibiotic? Folosiţi-l în mod responsabil!
Iată câteva reguli:
Luați antibiotic numai atunci când este prescris de medic
Urmați sfaturile medicului sau farmacistului cu privire la modul de administrare (doza prescrisă, orarul de administrare, durata indicată a tratamentului, modul de utilizare – împreună sau fără alimente, cu o cantitate suficientă de apă etc.)
Nu întrerupeți tratamentul înainte de perioada recomandată, chiar dacă vă simțiți mai bine
Nu împărțiți niciodată antibioticele rămase cu alte persoane
Nu folosiți niciodată antibioticele rămase de la tratamentele anterioare
Alte sfaturi pentru pacienţi şi părinţi:
Spălaţi-vă pe mâini şi spălați mâinile copiilor în mod regulat pentru a preveni îmbolnăvirea
Preveniţi apariţia unor infecţii prin vaccinarea corespunzătoare
Întrebați farmacistul despre modalitatea de eliminare a medicamentelor expirate sau rămase neutilizate
Reţineţi!
Antibioticele sunt eficace doar în cazul infecţiilor bacteriene. Ele NU acţionează în infecţiile virale (răceala obişnuită sau gripa fără complicaţii). Nu vă trataţi singuri cu antibiotic! Utilizarea incorectă a antibioticelor nu vă aduce beneficii şi are drept rezultat doar bacterii mai rezistente la tratamentele cu antibiotice. Prin urmare, când dumneavoastră sau altcineva veţi mai avea nevoie de antibiotice în viitor, s-ar putea ca acestea să nu mai aibă efect.
Dacă medicul a confirmat că antibioticele sunt necesare, este foarte important să le luaţi în mod responsabil. Respectaţi întotdeauna indicaţiile medicului care v-a prescris antibioticul: antibioticul potrivit, doza potrivită, durata de administrare potrivită. Păstrarea eficacităţii antibioticelor pentru noi și generațiile următoare este responsabilitatea fiecăruia dintre noi!
Scurtă istorie a antibioticelor
Perioada anterioară anilor 1930 este cunoscută în lumea medicinei ca perioada pre-antibiotică. Este numită şi „epoca întunecată”, deoarece mortalitatea prin infecţii era uriaşă. Descoperirea primelor substanțe cu efect antimicrobian în anul 1928 (penicilina, Alexander Fleming), urmată de descoperirea sulfonamidelor în anii 1930 (datorate cercetătorului Gerhard Domagk) au revoluționat medicina. Acest lucru a marcat trecerea într-o nouă eră, cea a terapiei cu antibiotice salvatoare de vieți.
Cel de-al doilea război mondial a influențat și accelerat descoperirile în acest domeniu. Ulterior, în perioada 1940-1960, au fost descoperite cele mai multe antibiotice utilizate în prezent. În anii 1980-1990 au fost realizate primele studii genetice care au permis cunoașterea genomului bacterian și a mecanismelor de acțiune a antibioticelor.
Astăzi, antibioticele rămân unul dintre cele mai importante instrumente farmacologice pentru controlul bolilor infecţioase, descoperirea și introducerea lor în terapie în secolul XX revoluționând multe terapii și salvând nenumărate vieți. Organizaţia Mondială a Sănătăţii aprecia că descoperirea antibioticelor şi introducerea lor pe scară largă, în terapeutică a crescut cu aproximativ 20 de ani speranţa de viaţă a oamenilor.
Însă, la începutul Mileniului III, experţii din întreaga lume recunosc fenomenul rezistenţei bacteriene ca un fenomen global, care ameninţă fundamentul medicinei moderne oriunde în lume. Acest lucru este cauzat de faptul că o parte dintre microbii care produc infecţii au dobândit rezistenţă, în diverse grade, la medicamentele care au fost utilizate de-a lungul timpului pentru combaterea lor. În plus, în ultimele decenii nu au mai fost descoperite noi clase de antibiotice.
Consumul excesiv şi nejudicios de antibiotice este motiv de îngrijorare la nivel mondial, dar soluţia nu constă în blamarea antibioticelor ca modalitate de tratament. Soluția stă în educarea publicului larg, a specialiştilor şi implicarea pe scară largă a tuturor factorilor de decizie din domeniu în vederea utilizării corespunzătoare a antibioticelor, astfel încât eficacitatea acestora să fie păstrată.
Programul de responsabilitate Antibioticele Mileniului III
În acest context, compania Antibiotice a lansat o campanie de dezbateri şi comunicare profesională şi un program de responsabilitate socială numit Antibioticele Mileniului III, ce are drept obiectiv susţinerea şi dezvoltarea bunelor practici în utilizarea antibioticelor în România.
Cele două componente majore ale programului Antibioticele Mileniului III sunt:
- susținerea extinderii naționale a bunelor practici de utilizare a antibioticelor în rândul profesioniştilor din domeniul sănătăţii
- comunicarea cu publicul larg şi campanii educaţionale
Mai multe informații despre combaterea fenomenului de rezistență antimicrobiană găsiți pe website-ul programului Antibioticele Mileniului III.