“Școala de vară a+”, ediția a VIII-a
Practica împletită cu teoria, cunoaștere și oameni bine pregătiți
Program de tradiție al companiei Antibiotice, „Şcoala de vară a+” editia a VIII-a s-a desfășurat în perioada 13 iulie – 03 august 2017. Timp de trei săptămâni, specialiști din cadrul companiei cu o vastă experiență în domenii specifice, au susţinut cursuri gratuite pentru studenţi din ultimul an, masteranzi şi absolvenți ai facultăţilor de Farmacie, Chimie, Biologie şi Inginerie Chimică.
Nevoia de personal specializat în domenii cheie a industriei farmaceutice precum și faptul că programele de învățământ a universităților de profil din România nu sunt actualizate cu nevoile industriei farmaceutice, unde cerințele specifice sunt extrem de ridicate, a determinat, în cadrul companiei Antibiotice, regândirea politicii de recrutare și pregatire a personalului necesar începând cu mult timp înainte de angajarea efectivă, chiar de pe băncile universităților.
“Existența „Scolii de vara a+” constituie pentru noi, absolvenții debutanți, o șansă, o experiență unică de a ne lărgi orizontul cunoașterii în domeniul farmaceutic, de a ne începe „călătoria” spre căutarea identității și împlinirii profesionale cu sfaturile și experiența unor specialiști dedicați, reprezentând pentru noi un exemplu de „așa da”, demn de urmat”. Sunt convinsă că oriunde voi ajunge să lucrez îmi voi aminti că un anume lucru l-am învățat la ,,Școala de vară a+”, a declarat Oana Elena Burlacu, masterand la Universitatea “Al.I.Cuza” Iași, Facultatea de Biologie, specializarea Biotehnologii microbiene și celulare.
Cei 30 de studenți și absolvenți selectați pentru această ediție a „Şcolii de vară a+” au învăţat practic despre modul în care funcționează industria farmaceutică și au înțeles procesul dezvoltării unui medicament generic, de la concept până la alcătuirea dosarului necesar obținerii autorizației de punere pe piață.
„Niciodată nu mi-am imaginat cât de multă muncă există în spatele unui singur medicament, chiar a unei singure pastile și cât de multe reglementări guvernează această industrie. Aici, am conștientizat că pentru producerea unei singure cutii de medicamente este nevoie de o muncă continuă și asiduă din partea unei întregi echipe de oameni foarte bine pregătiți, care lucrează împreună pentru ca acel produs, pus pe piață, să îl ajute pe pacient. Un lucru este să ți se prezinte aceste informații teoretic, de către profesori, și alta este să-i asculți pe cei implicați efectiv în producție, unde se aplică cele mai noi norme, legi, reguli, unde au parte zi de zi de provocări noi pe care trebuie să le înfrunte, de situații noi. Am avut extrem de multe de învățat de la acești oameni și nu doar pe partea teoretică, ci și pe partea motivațională, prin poveștile lor de succes”, ne-a împărtășit Iulia Andrici, studentă la Universitatea de Medicină și farmacie „Gr.T.Popa” Iași, Facultatea de Farmacie
“Școala de vară a+” oferă posibilitatea întregirii pregătirii universitare cu o serie de concepte, standarde profesionale și reglementări specifice industriei farmaceutice, dezvoltarea aptitudinilor și acumularea de cunoştinţe utile în domeniu. Totodată, reprezintă o oportunitate de împărtăşire a cunostinţelor dobândite de-a lungul anilor de către specialiști ai Antibiotice, celor interesaţi de industria farmaceutică.
”Cursanţii au avut ocazia sa afle o parte a ”secretelor” din dezvoltarea medicamentelor, să adreseze întrebari şi să li se răspundă la eventuale curiozităţi cu privire la formularea şi tehnologia de fabricaţie a unui medicament. Cunostinţele teoretice dobândite pe parcursul prezentărilor au fost completate de o sesiune practică în cadrul Pilotului de comprimate, unde le-au fost prezentate aparatura și echipamentele de laborator precum și procedee și procese specifice industriei farma”, a declarat farm. Mădălin Postolache, Coordonator Pilot Forme Solide Orale
După încheierea cursurilor, participanţii au susţinut o probă de evaluare ce se constituie ca o preselecţie pentru concursurile viitoare în scopul angajării pe posturi disponibile în cadrul Antibiotice în domenii specifice.
“Voi împărtăși colegilor și prietenilor experiența trăită de mine la Școala de vară Antibiotice, încurajându-i să participe, deoarece vor avea un plus mare de cunoștințe față de ceilalți colegi, ceea ce îi va ajuta foarte mult în dezvoltarea lor profesională pe viitor”, a declarat Bolea Luiza-Mihaela, absolventă a Facultății de Biologie de la Universitatea “Al.I.Cuza” Iași, specializarea Biochimie.
“Şcoala de vară a+” reprezintă un program educaţional complex şi consistent iniţiat de compania Antibiotice Iaşi în vara anului 2010, în parteneriat cu Universitatea de Medicină şi Farmacie “Grigore T Popa”, Universitatea “Al. Ioan Cuza” şi Universitatea “Gh. Asachi”.
Şcoala de vară a+ în cifre (2010 – 2017)
- aproximativ 300 studenţi de la specializările Farmacie, Biologie, Medicină, Chimie, Inginerie chimică au participat la cursurile Şcolii de vară a+;
- 38 de studenţi participanţi la acest proiect au fost angajaţi ulterior, în diverse domenii: cercetare, asigurarea şi controlul calităţii, regulatory affairs, studii de bioechivalenţă, producţie.