Antibiotice s-a alaturat campaniei europene de promovare a utilizarii corecte a antibioticelor
Joi, 19 noiembrie, compania Antibiotice s-a alaturat campaniei de informare initiata de Societatea Studentilor Medicinisti Iasi pentru a marca Ziua europeana a informarii despre antibiotice (ZEIA) care in 2015 se deruleaza sub sloganul: „Antibioticele – foloseste-le cu grija!”
ZEIA se desfasoara anual la nivel european, in luna noiembrie, pentru a promova la nivel international utilizarea corecta a antibioticelor si reducerea fenomenului de rezistenta bacteriana care le face ineficiente.
In cadrul actiunii, iesenii care au trecut prin fata cortului montat pe bdul. Stefan cel Mare, din fata Primariei Iasi au primit din partea studentilor la Medicina, pliante informative despre utilizarea corecta a antibioticelor si au fost serviti cu un ceai cald pentru a le reaminti ca tratarea unei simple raceli sau a gripei fara complicatii nu necesita antibiotice.
Compania Antibiotice s-a alaturat demersului studentilor ca o atitudine fireasca de responsabilitate fata de pastrarea eficacitatii acestei pretioase resurse terapeutice, oferind suport pentru informarea despre utilizarea corecta a antibioticelor, ce inseamna rezistenta bacteriana, dar si despre cele mai simple reguli de combatere a acestui fenomen. „Folosite rational, antibioticele salveaza milioane de vieti. Este important ca antibioticele sa fie utilizate doar pentru tratamentul infectiilor bacteriene, la recomandarea medicului, iar durata completa a tratamentului sa fie respectata. Este responsabilitatea fiecaruia din noi sa pastram eficacitatea antibioticelor, astfel incât generatiile viitoare sa poata beneficia in continuare de tratamente adecvate ale bolilor infectioase precum si de multiplele tehnici moderne de tratament care necesita ca profilaxie antibioticele”, a explicat medic Mihaela Mosnegutu, director Medical, in cadrul Antibiotice.
Datele cele mai recente arata ca la nivelul intregii Uniuni Europene numarul pacientilor infectati cu bacterii rezistente este in crestere si ca rezistenta la antibiotice devine un pericol major pentru sanatatea publica, care poate fi diminuat prin utilizarea rationala a antibioticelor.
Ce sunt antibioticele?
Antibioticele, numite si “antiinfectioase” sau “antibacteriene”, sunt medicamente utilizate pentru tratamentul infectiilor cauzate de bacterii, pastrând integritatea organismului uman.
Cum utilizam corect antibioticele?
• Tratamentul cu antibiotice se recomanda doar in urma unui consult medical (a se evita automedicatia) Utilizarea inadecvata a antibioticelor nu aduce beneficii si are drept rezultat doar bacterii mai rezistente la tratamentele cu antibiotice. Prin urmare, când acelasi pacient sau altcineva vor avea nevoie de antibiotice in viitor, s-ar putea ca acestea sa nu mai aiba efect!
• Antibioticele sunt eficace doar in cazul infectiilor bacteriene si nu actioneaza in infectiile virale (raceala obisnuita sau gripa fara complicatii)
• Odata inceput un tratament cu antibiotice pacientii trebuie sa aiba in vedere respectarea: dozei prescrise, a orarului de administrare, a duratei tratamentului si modului de utilizare (impreuna sau fara alimente, cu o cantitate suficienta de apa, etc.).
• Nu trebuie utilizate antibioticele “ramase in casa” de la alte tratamente;
• Revenirea la controlul medical in ziua specificata de medic este recomandabila.
Sa nu uitam: Pastrarea eficacitatii antibioticelor este responsabilitatea fiecaruia dintre noi!