Participarea Antibiotice la ZF Health & Pharma Summit 2022

Directorul general al Antibiotice Iași, domnul Ioan Nani, a participat în calitate de speaker la ZF Health&Pharma Summit ’22 unde a vorbit despre investiții consolidate în cercetare, resursa umană și în noi site-uri de fabricație, a prezentat direcțiile viitoare de dezvoltare a companiei, precum și investițiile în producerea de energie verde.

Interventia directorului general al Antibiotice, dl. Ioan NANI, în cadrul ZF Conferinței Health & Pharma ’22:

„Buna ziua,
Îmi pare rău că nu sunt acolo și eu cu dumneavoastră ca în fiecare an.
Îmi salut colegii din industria locală, pe Simona Cocos, cat și pe Dragos Damian, pe toți ceilalți prezenți.

Ascultând atent datele prezentate de IQDIA, nu pot decât să fiu încântat că piața din România are așa o tresărire de orgoliu și crește vertiginos în anul 2022, vis a vis de anul 2021. Dar sunt de acord ca o cădere dramatică întâmplată în 2020 prima jumătate a anului 2021, trebuia cumva recuperată.

Eu cred că abia de acum vom Încerca cu toții să reluăm un trend al firescului si dacă e să mă uit la prima jumătate a anului, cumva și noi am intrat în acest trend al firescului recuperând să spunem pierderile de anul trecut, pierderile valorice, pierderile procentuale.

Domnilor, nu ne așteptăm la ceva spectaculos până la sfârșitul anului,  dar ne așteptăm să ne atingem misiunile noastre pe plan național și anume să reluăm trendul pe Hospital unde compania are o principală contribuție la programul de antiinfecțioase și de asemenea pe consumul de pe retail, in special pe cardio, pe dermatologie și pe programele antiinflamatorii, pe terapeutica antiinflamatorie.

ZF: Ați anunțat ceva planuri de investiții, de extindere. În ce stadiu sunt acestea?

Ioan Nani  Antibiotice este o companie care care investește continuu în ultimii 20 de ani. Ar trebui să ne remodelam platforma, să ne adaptăm la noile realități de producție, suntem pe investiții de consolidare, am retehnologizat practic toate toate fluxurile de producție, divizia de orale, divizia de injectabile, divizia de produse topice. Vom pune în funcțiune o noua capacitate, o nouă fabrică. In luna octombrie vom primi auditul agenției naționale a medicamentelor. Este vorba de o fabrică nouă în care am investit 25 milioane €. O bună parte din investiție am dus-o în perioada de pandemie.

Creștem practic aici, dublăm capacitatea de la 250 t la 500 t. Bineînțeles că ne gândim în primul rând să satisfacem piața din România și de ce nu 50 la sută din capacitatea aceasta să o ducem în piețele ATB cum le spunem noi abreviat. Sigur, am investit și am consolidat structura de transport a apelor apelor uzate, structura de transport a utilităților, alimentarea cu energie electrică, stația de epurare. Ne pregătim practic, pe o platformă consolidată, să dezvoltăm calitativ și, așa după cum știți, suntem pregătiți cu investiții de 300 de milioane de lei în perioada anilor următori. Mă aștept ca proiectul nostru de 200 de milioane de lei care se află acum în studiul Comisiei Europene să primească ajutorul de stat pentru că este vorba de creșterea capacităților de producție, de două fabrici noi, una de produse oftalmice sterile si una de soluții sterile pentru piața de Hospital din România, chiar și pentru piața internațională. O diferență de 100 de milioane de lei tindem să o investim în forme economice de producere a energiei electrice sau în energie fotovoltaică. Am anunțat deja investiția de peste 3 milioane € . Vom produce undeva la 2.4, 2.5 MW/h, producția instantanee în perioada de vară-toamnă să spunem. Sigur,  nu vom putea produce mai mult de 25, 30 la sută din consumul necesar pe platformă. Dar vom tinde să încercăm a economisi energie prin procese de supraveghere continuă în cadrul companiei. Deja am finalizat o investiție de monitorizare online a consumurilor energetice și tindem in anii următori (conexiune întreruptă).

ZF: Vorbim despre accesul la forța de munca. Unde vedeți provocările?

Ioan NANI: Sigur, provocările vor exista întotdeauna și este vorba de principiul vaselor comunicante, deci migrarea forței de muncă spre vestul Europei, spre țările care plătesc mai bine munca calificată și în general munca.  De aceea, cu câțiva ani în urmă am spus eu că trebuie să tindem să dublăm prețul forței de muncă, salariile în România. Suntem pe un trend favorabil aici, avem multe proiecte în derulare pe resurse umane. Nu vreau  să vorbesc numai la superlativ despre activitate, pentru că nu este așa. Îi dau dreptate lui Dragoș în tot ceea ce a spus. Muncim enorm ca să reușim să atragem forță de muncă, uneori necalificată și o calificăm noi. Avem programe speciale, performa plus de exemplu este un asemenea program. Îl derulăm împreună cu UMF-ul și cu Institutul politehnic Iași. Atragem studenții, instruim câte trei sau șase luni la locul de muncă, la fiecare loc de muncă în parte și apoi îi selectăm, aducându-i pe platformă. La fel, absolvenții de liceu trec prin colegiul tehnic A + de la noi. Timp de șase luni îi instruim, îi pregătim cu vectori interni, pentru a fi compatibili cu fluxurile de producție de la noi. Sigur că există un mare risc că, după ce faci toate aceste eforturi uneori nu supraomenești cat foarte costisitoare, să se întâmple o nouă migrație sau sa scadă gradul de retenție.Tocmai de aceea, începând din acest an, noi ne-am reașezat în structura fondului de salarii, metodele de salarizare și sistemele motivaționale. (conexiune întreruptă).

Revenind însă la noi, la Antibiotice, vă spuneam că din Greenfield este această investiție nouă, o fabrică nouă, computerizată să spunem, cu Software actualizat, care va produce în circuit închis să spunem produse noi dermatologice, dermato cosmetice și produse antiinflamatoare. Dar discutam despre modul în care ne asigurăm forța de muncă, mă rog calificată. înființarea Academiei a + de către noi cu colegiul tehnic a + si Scoala de afaceri a+ nu este doar așa o găselniță numită frumos, ci este o nevoie de relaționare cu învățământul profesional și tehnic și mă refer aici la universități în primul rând. Știți că legea medicamentului a suferit de curând o modificare și se pune un accent deosebit pe învățământul dual între universități și agenții economici. Aici avem deja protocoale încheiate săptămâna trecută la nivel de UMF Iași și am început deja un parteneriat cu pregătirea studenților din secția de dermatocosmetice a Facultății. Sigur că în felul acesta încercăm practic să supraviețuim, mereu actualizandu-se structural forța de muncă Dar nu vom putea dacă nu vom accede și la salarii din ce în ce mai bune, mai competitive. Piața muncii aici ne dă multe exemple, mai ales în Europa, iar migrarea personalului înalt calificat Asigurarea calității, controlul calității, cercetare-dezvoltare.

ZF: Cum se desfasoara activitate de R&D la compania pe care o conduceti?

Ioan NANI  Țin ușor să-l contrazic pe prietenul meu Dragoș de la Terapia, că la Antibiotice se face cercetare. Avem cercetare microbiologica, biologie de înaltă clasă, pentru că vrem să ieșim în perioada următoare cu un nou segment de substanțe active produse prin biosinteză, prin procese microbiologice de laborator și biosinteză dezvoltare în bioreactoare. De asemenea, vom încerca să ieșim cu biofertilizatori pentru agricultură și pentru plantele de incintă, plantele de casa. Și sigur, nu putem altminteri realiza aceste lucruri decât pentru cercetare minuțios realizată în laboratoare foarte calificate să spunem așa. De asemenea, în fiecare an noi gestionam un număr de peste 20 de proiecte de produse, așa zise produse noi, dar pentru nomenclatorul nostru sunt produse noi. Ele sunt generice, dar au o componentă inovativă, pentru că trebuie să substituie alte produse generizate între timp din piață.

În anii următori, Antibiotice își propune până în anul 2025 să vină cu 80 de produse în portofoliul actual și care vor genera o creștere cu 85 la sută a afacerii noastre până la nivelul anului 2025. Sigur sunt multe ambiții așa cum am spus mai înainte, sunt foarte multe proiecte ambițioase, dar o parte sunt deja realizate – investițiile de consolidare pe care vi le-am spus,  o parte vor fi puse în funcțiune în luna octombrie chiar autorizate de Agenția Națională a medicamentului, o parte se află pe planse de lucru spre aprobare la Comisia europeană. Este vorba de ajutorul de stat de 200 de milioane pentru o nouă capacitate de producție. O parte se afla pe planseta de lucru să spunem așa a altor organisme care trebuie sa acceseze fie din fonduri de PNDR, fie din alte fonduri europene încercăm să mai atragem investiții de 100 de milioane de lei. Nimic nu este simplu din ce v-am spus. Ați auzit anterior pe ministrul sănătății, domnul Rafila. Mă cunosc de-o viață cu dumnealui, ne respectăm reciproc. Are dreptate.  Ministerul sănătății este proprietar cu 53 la sută. Nu poate da ajutoare de stat. Dar putem împreună să clarificăm proiecte pentru a fi competitivi în legătură cu alte proiecte care vor fi depuse.

Video:
Vezi toate noutatile ▸