Antibiotice la video-conferintele Farma
Rolul industriei de medicamente românești în administrarea sănătății publice în această perioadă.
Invitat în cadrul video-conferinței „Sănătate şi Farma – Reacţia medicală la agresiunea pandemică”, Ioan Nani, director general al Antibiotice, a vorbit despre cum s-a adaptat și cum a susținut compania Antibiotice efortul național anti-COVID19.
Principii ca responsabilitatea și solidaritatea au fost de departe principalele atuuri percepute în mijlocul acestui fenomen deosebit ce se derulează, în România și în lume, de mai bine de trei luni.
Strategia de dezvoltate a industriei farma
Este absolut obligatoriu ca în strategia viitoare de dezvoltare a României, ca țară UE, să fie pusă pe primul plan o strategie de dezvoltare a industriei farmaceutice locale. Se pune problema astăzi, pentru prima oară după terminarea celui de al doilea Război Mondial, ca fiecare țară sa fie capabila ca, în anumite momente de criză, să se bazeze pe resursele proprii.
Antibiotice a câștigat inimile românilor
La începutul crizei, lunile martie-aprilie, Antibiotice a reușit cu succes să contribuie la aprovizionarea tuturor spitalelor cu medicamente asociative pentru tratamentul COVID-19 și cu medicamente antiinfecțioase betalactamice, cefalosporine și carbapeneme, pentru pacienții cu afecțiuni asociate.
Am redat încrederea românilor reușind să venim într-un termen extrem de scurt cu unele medicamente prezente în tratamentele din toate protocoalele OMS. În termen de două săptămâni le-am produs și le-am trimis, prin distribuitori, la toate spitalele care au tratat pacienții cu COVID 19
Adaptarea companiei la situația de criză
Industria farmaceutica s-a adaptat situației de criză așa cum s-au adaptat și oamenii de peste tot din lume,, impunând măsuri din cele mai restrictive. La Antibiotice s-a vizat în primul rând protecția angajaților companiei. Fără ei, eforturile de a fi folositori ar fi fost inutile.
Faptul ca lucrăm cu stocuri de siguranță la 45, 90 de zile la anumite medicamente, a fost de fapt o măsură salvatoare.
Nevoia de accesibilitate la medicamente
Daca vrem să avem în perspectivă, o strategie națională de sănătate, nu o sa putem fără sa avem o industrie farmaceutică locală dezvoltată. Industriei naționale ar trebui să i se acorde o atenție mai mare prin facilitați acordate investitorilor care au puterea să dezvolte mai multa producție locală.
Mândri de menirea noastră
Antibiotice este o companie care împlinește 65 de ani de traditie și continuitate în teritoriul românesc. Trebuie să fim mândrii cu toții că reușim mereu să aducem un aport important la această activitate de serviciu public, prin prezenta noastră acolo unde este nevoie.
În acest sens am informat, încă din primele două săptămâni ale perioadei de urgență, că am reluat producția pentru Paracetamol si Novocalmin.
Dacă vom îndrăzni să privim mai atent la ce putem face noi în această țară, vom putea fi mai prezenți în actul medical și contribui la întărirea încrederii oamenilor în produsul românesc. De aceea e nevoie de o legislație mai clară în legătură cu prețurile, iar despre taxa clawback putem spune că este o măsură anti-socială.
Colaborarea cu autoritățile statului
Noi, la Antibiotice, am găsit mereu sinergia necesară pentru a colabora cu autoritățile, prin organisme interne și internaționale, care participă la conceptul de sănătate publică.
Am reușit cu eforturi mari, uneori la nivel guvernamental, să facem ca prezența noastră să nu fie întreruptă în Asia de Sud Est, Vietnam, care au primit de la noi, la timp, medicamentele pentru tratamentul asociativ.
Produsele noastre la export
În perioada ultimelor trei luni, compania si-a onorat toate comenzile în țară dar si cele de la export. O bună parte din produsele noastre au mers spre Marea Britanie, principalul nostru consumator de medicamente antiinifecțioase injectabile, la fel ca Statele Unite. unde nevoia a fost acută.
Ce urmează
Ne așteptăm ca în perioada următoare să fie încă nevoie de o atenție deosebită legată de conviețuirea cu acest virus, să învățăm să trăim cu el, sa ne reluăm activitățile pașnice, să revenim în societate, să ne vedem de viață în mod firesc. Pentru că până la brevetarea unui vaccin și punerea sa pe piață va mai trece ceva timp.
Vă garantez că atâta timp cât în România vor exista societăți, companii, producători precum este și Antibiotice, mai avem o șansă să credem într-o Strategie Națională de Sănătate, a concluzionat Ioan Nani, directorul general Antibiotice în încheierea intervenției sale din cadrul video-conferinței organizată de Grupul de presă BURSA in data de 16.06.2020
Înregistrarea integrală o puteți viziona aici
#FabricatInRomania #Antibiotice
Conferința Ziarul Financiar Made in Romania – “Crearea de valoare adaugată este esențială”
Conferința „Cei mai mari jucători din economie – fabricat in ROMANIA” organizată Joi, 25 iunie de Ziarul Financiar, a fost dedicată liderilor din economia românească, firmelor cu sute și mii de angajați, cu capital străin sau românesc, care susțin business-ul, indiferent de contextul economic global.
Directorul general Antibiotice, Ioan NANI, invitat în cadrul segmentului rezervat industriei pharma, alături de Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței și Iulian Trandafir, presedintele Asociaţiei Distribuitorilor şi Retailerilor Farmaceutici din România, a vorbit despre impactul acestei perioade de criză și cum poate România să producă mai multe medicamente pe plan local.
Ne-a surprins pe toți amploarea pandemiei.
După un semestru 1 încurajator, au urmat luni de cădere, de așteptare, de măsuri pentru protejarea oamenilor și a afacerii. Suntem optimiști în legătură cu perspectiva dar nu ne putem izola de contextul internațional specific prin care trece toată economia mondială.
Curajul de a produce în România
Industria farma nu produce decât o mică parte din necesarul de medicamente pentru populație și sistemul sanitar de la noi, „România are un potenţial semnificativ în producerea de medicamente, dar e nevoie de o încurajare a producătorilor locali”.
Din cele 650-700 milioane de cutii de medicamente care se consumă într-un an, doar puțin peste 100 mil. sunt produse în România.
Trebuie să avem curaj să producem în România, să încurajăm antreprenorii autohtoni să facă producție.
Sistemul universitar e un bun național
Preocuparea noastră de acum trebuie să se îndrepte spre ce are România ca bun confirmat: un sistem universitar pus la punct , o resursă umană de calitate și oamenii capabili să cerceteze, să inoveze, să dezvolte portofolii de produse și apoi să meargă mai departe, să construiască site-uri industriale și să dezvolte astfel economia națională.
Școala românească de farmacie are resurse și rezerve importante pe care acum constatăm că trebuie să le punem în valoare.
Industria farma nu este o ramură a industriei chimice
Așa a fost considerată ani de zile în România. Pe plan Mondial, industria farma este industrie specifică, aflându-se pe primele două locuri în ceea ce privește piața, în termeni de valori și jucători și de acea trebuie încurajată.
De peste 40 de ani suntem lideri la pulberi sterile injectabile
Trebuie să identificam potențialul real al acestei industrii la noi, să fructificăm posibilitățile rapide de a acoperi carențele care au existat în sistem legate de tratamentele adjuvante.
Solidari la efortul național anti-COVID19
Noi am pus la dispozitie tratamentele noastre asociative acestei boli (pulberile sterile injectabile), medicamente generice foarte utilizate peste tot în lume – carbapeneme, peniciline, cefalosporine, unde suntem liderul național și regional de peste 40 de ani.
Antibiotice si-a adaptat portofoliul și pe medicamentația orală, imediat după anunțarea crizei de medicamente de bază prin fabricarea Paracetamolului și a Novocalminului, foarte căutate în această perioadă
Politici de siguranță națională
Nu cred ca trebuie să devenim foarte naționalisti si sa nu mai urmarim politicile regionale, europene, de globalizare. Dar cred ca totusi ca aceasta criza abia inceputa, va influenta in perspectiva, activitatea.
În perioada următoare, va trebui să reconsideram unele politici naționale, punând pe locul intâi politica de siguranță și securitate națională, concentrându-ne pe dezvoltare, elemente tradiționale (inventarierea lor), politici investitionale adecvate și crearea unui cadru legislativ prietenos (fără a incuraja politicile anticoncurențiale). Crearea de valoare adaugată este esențială și de aici va veni acea diferentă la produsul național brut care acum este deficitar. Antibiotice este singurul producător autentic român care aduce acum valoare adaugată prin activitatea sa, începând cu cercetarea aplicativă și inovativă și până la punerea pe piață a produsul finit, potențând 8.000 de farmacii.
Marile schimbări care trebuie sa intervina trebuie sa includa
– gândirea unui mediu mai prietenos,
- politici nationale ancorate la realitati regionale si europene
- Incurajarea sistemului bancar
- Pietele de capital
Globalizarea înlocuita cu individualismul in industria de medicamente
In socul imediat debutului acestei pandemii s-a sesizat politica de individualism a fiecarui guvern in protectia populatiei proprii. Reflexul de a te proteja pe tine insuti este mai mare decat grija pentru ceilalti. De la interzicerea la export a unor produse, importurile din anumite teritorii au incetat. Atunci a trebuit sa evaluam ce avem ca sa suportam mai usor trecerea prin efectele dezastatorare de inceput ale crizei. Dupa o luna lucrurile s-au mai reglat si incetul cu incetul ne-am revenit.
Jucător important pe termen lung
Realitatile izvorate din istoria ultimilor 2-3 luni au schimbat planurile de productie ale multor firme care produc acum echipamente de protectie precum masti faciale sau manusi si care reprezinta o piata extraordinara. Noi, la Antibiotice, suntem un consumator traditional al acestor materiale tehnico-sanitare. Noi nu putem lucra in fluxurile de productie si sa protejam oameni si produse fara a purta asemenea tipuri de echipamente. Din pacate, în economia nationala rareori gaseam forme organizate de furnizori care sa produca astfel de echipamente sanitare. De acum sunt sigur ca vom gasi. Chiar noi analizam oportunitatea unor investitii noi acest domeniu si ma gandesc cum sa fac ca imediat sa produc masti. Pentru ca ne propunem sa ramanem un jucator important pe termen lung iar aspectele competitionale, productivitate, modernism in productie sunt foarte importante.
Efectele globalizării
Unele efecte erau traduse in Solidaritate, in rolul informaticii in perspectivă, schimbarea atitudinii fata de forta de munca, solutii moderne de a lucra cu oamenii, reorientarea catre piete si produse cu potential.
Diferenta din scăderea taxei clawback va fi reinvestită
Trebuie sa ajungem la o legislatie europeană care sa reglementeze in acelasi fel politica medicamentului. Nu poti ca la Bucuresti sa percepi 60 % din produsul de referinta iar la Paris sa iei alt procent. Din acest motiv s-a creat acest export paralel pentru ca produsele au migrat dinspre piete ieftine inspre piete mai scumpe., un lucru natural de altfel. In masura in care vom avea acelasi principiu de reglementare a pretului la un medicament fie el generic sau inovator, atat la Bcuresti cat si la Paris atunci lucrurile se vor insanatosi.
Reducerea taxei clawback de la 25-28% in T4 este un avantaj. Inca nu l-am resimtit pentru ca a fost acoperit de situatia de criza, dar dupa aceasta perioada il vom resimti iar diferenta rezultata va fi investita. Antibiotice este o companie care investeste in fiecare an o buna parte din profitul ei in dezvoltarea site-urilor de productie pe care le are.
HUB de afaceri farma
Conceptul de Produse ieftine te duce cu gandul la produse banale si prin asta creezi un dezavantaj celui care le produce. Cei care produc in Romania aduc valoare adaugata maxima, cu avantaje multiple pentru economie. Este nefiresc ca el sa aiba un produs ieftin. Daca aici produsele vor lua 60 % din pretul international este clar ca multe produse vor veni in Romania, pentru ca aici vor fi evaluate la preturi mici si continua sa plece alimentand sistemele de sanatate din Vest. De aceea trebuie sa gasim metode prin care acest lucru sa devina un avantaj pentru noi. Romania are forta de muncă, are inteligentă, are universitati deci un mare potential pentru a dezvolta aici productie si valoare adaugata. Care apoi sa fie exportata in Europa de Vest. Sa ne conectam de asemenea la forme moderne de convietuire impreuna: In cercetare, in studii clinice, in modele economice comune, in politici de sanatate publica.
Romania poate fi, de asemenea, un HUB de afaceri pentru Asia de sud-est, realizand aici valoare adaugata si exportand-o in acea regiune care are acum un potential extraodinar. Cred ca daca vom profita de aceasta oportunitate adusa de criza.
Sa fii si profitabil si in siguranta costa!
Din pacate piata din tara noastra este lipisa de materie prima pentru industria farmaceutica. Din cauza costurilor mari de productie au incetat in economie procese industriale mari prin care Antibiotice reusea sa fie cel mai mare producator de substante active din sud estul Europei. inainte de anul 1990. Traditional eram al treilea producator mondial de Penicilina si derivati ai penicilinelor. In China si India guvernele au facut o politica nationala din a fi cei mai mari producatori.
Securitatea costa! Sa fii si profitabil si in siguranta cere investiti.
Cresterea individualismul statelor dar nu se va deglobaliza
Ar trebui sa incurajam o polictica concertata in Europa. Sa vedem cine poate face substante active, cine face produse finite, cine generice cine inovative. Este pana la urma o politica de securitatea a acestei comuniuni de state europene. Vis a vis de politicile Chinei si Indiei si chiar din Statele Unite. Piața nu se va deglobaliza. Ea va tinde, sub influenta marilor centre de putere sa mentina tendinte de globalizare. Care sunt mecanismele prin care Comisia Europeana va trebui sa le puna de acum incolo in aplicare ca sa regandim politicile zonale. Fondurile structurale ar fi o solutie viabila.
Stim ca nu s-au consumat miliarde de euro in ultimul interval si din 2020 înainte aceste fonduri vor fi reasezate, redirectioante in Romania (?) către politicile industriale, cresterea competitivitatii, catre cercetare iar acest lucru ar fi extraordinar pentru ca Romania are capacitate de cercetare.
Institutul Cantacuzino
Daca luam ca exemplu SUA, departamentul de Stat are politici de cercetare la nivel de Armată. Acolo zeci de miliarde de dolari se investesc în proiectele mari de cercetare impreuna cu companiile farmaceutice, obtin produse inovatoare, pe care le folosesc ei la inceput apoi le trimit in toata lumea. In 2009, cand am spus sa infiintam compania farmaceutica romana. Timp de un an de zile toti eram incantati de CFR asa cum l-am denumit, dupa care a ideea a disparut. In anul 2000, ca presedinte al Asociatiei Oamenior de Afaceri din Romania, am pus in discutie conceptul fabricat in Romania. Apoi a venit preaderare si aderarea Romaniei la UE si nu mai puteam vorbi de fabricat in Romania. Industria este creatoare de valoare, trebuie sa o identificam sa ii dezoltam potentialul sa investim foarte ordonat.
Produse pentru diabet zaharat de tip II si Eutyrox
Foarte recent am luat decizia foarte importanta de a reveni pe toate produsele pentru diabetul zaharat de tip II. Antibiotice le-a avut in portofoliu dar in urma politicilor de pret mai putin juste le-au scos din productie acum 7-8 ani. Le avem acum in prim-planul activitatilor noastre de Regulatory Affairs pentru depunerea dosarelor la ANM.
Suntem intrebati adesea de ce nu producem Eutyrox
Eutyrox este un hormon care trebuie utilizat pentru un deficit de hormoni in organism. Productia acestor hormoni necesita site uri industriale separate doar pentru acest produs. Un site costa milioane de euro. Si ma intreb: pot sa fiu numarul 1 sau 2 ca sa vand Eutyrox ca sa recuperez investitia facuta? Altfel, va trebui sa gasesc un partener co-manufacturing cu care as il fac.
Parteneriate interne cu distribuitorii
Am inceput discutii cum ne-am putea conecta la unii producatori internationali ca sa aducem anumite medicamente in Romania si sa le producem noi pe site urile noastre. Este o actiune pe care noi trebuie sa o continuam. Nu se poate sa nu avem un segment de produse in Romania pentru siguranta nationala. Toate marile companiei de distributie au lanturi de distributie si de farmacii iar unele au si propriile portofolii de produse farmaceutice. Foarte bine. Dar nu ar putea sa fie produs in Romania? Noi suntem aici, avem 20 % rezerve in capacitati, avem forta de munca extraordinar de calificata, potential de adaptare imediata si putem face cercetare proprie. Producem sute de tone de substanta activa si o dam peste tot in lume. De ce nu am putea fructifica acest potential de certare pentru a produce portofolii pentru calitate vietii? Stiti cat este de important ca romanul sa stie ca se fac in tara lui produse pentru calitatea vietii?
Lista prooduselor esentiale
Această listă există și acum este o oportunitate să o adaptăm. Antibiotice are 24 de produse pe acea lista stabilită de OMS și adoptată de Ministerul Sănătății din România și ANMDM. Perioada pe care o trecem acum ne arată ca pe unele nu le-am considerat esențiale dar acum le vom trece pe aceasta listă. Noi nu le putem produce pe toate. Dar le putem produce într-o politică mai amplă, internațională, europeană. Și dau exemplu Remdesivir, medicament testat împotriva coronavirsului, pe care americanii îl considera acum cel mai bun împotriva COVID-19. El se află în studiu clinic în 5 centre din România. Producția de medicamente ar trebui să urmeze o politică la nivel internaţional pentru a fi împărțit acest efort. Noi am luat recent legătura cu compania Gilead pentru o posibilă colaborare în ceea ce privește medicamentul Redemsivir, produs de gigantul american și testat ca tratament pentru coronavirus Am stat de vorbă cu vicepreşedintele Gilead, de origine română, pentru o posibilă colaborare între cele două companii. Pentru că nu vor putea produce miliarde de unităţi de produs necesar pentru un tratament internaţional, am propus să reglementăm un mod de lucru între țări, teritorii. Ca de exemplu Antibiotice, care are component Ministerului Sănătăţii, să îl producă sub patentul acelei companii, printr-un contract de co-manufacturing pentru un spaţiu agreat aceste medicamente. Este un fel de politică pentru a participa la acest efort internaţional de a susţine o piaţă în siguranţă” a spus Ioan Nani in inceheiera intervenției sale în cadrul Conferintei „Cei mai mari jucători din economie” organizată de Ziarul Finanicar, joi 26 iunie 2020.